Dava Açma Konusunda Danışmanlık Verilmesi

vergi dava danışmanı

Bir vergi uyuşmazlığı ile karşılaşılması halinde yargı yoluna gidilip dava mı açılmalı, yoksa idari başvuru yolları ile çözüm mü aranılmalı? Bu konuda karar vermenize yardımcı olarak, lehinize olan yolun seçilmesi.

Vergisel bir işlem ile karşılaşıldığı zaman idari yol mu, yoksa adli yol mu izlenmesi gerektiği konusunda mükellefler çokça tereddüt edebilirler. Bazı hallerde yargı yoluna başvurulması doğru çözüm olurken, bazı durumlarda idari çözüm yollarına başvurulması daha yararlı sonuçlar doğurabilir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununda uzlaşma, pişmanlık ve cezalarda indirim gibi bazı idari yollar düzenlenmiş olup, somut olayın durumuna göre bu yollardan birisi tercih edilebilir.

Uzlaşma, ancak ikmalen, resen ve idarece yapılan tarhiyatlarda başvurulabilen bir yoldur. Tarhiyat öncesi ve sonrası olmak üzere iki türü vardır. Uzlaşmada genellikle vergi ziyaı cezasında indirim yoluna gidilmektedir.

Cezalarda indirim usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezası kesilmesi durumunda başvurulabilecek bir yoldur. Vergi ziyaı cezalarında indirim yoluna başvurulamaz. Duruma göre ½ ve 1/3 oranında indirim yapılır.

Kanundaki şartların taşınması halinde pişmanlık hükümlerinin uygulandığı durumlarda ise vergi ziyaı cezası kesilmez.
Mükellefin ve somut olayın durumuna göre yukarıda kısaca bahsedilen idari çözüm yollarına mı, yoksa dava yoluna mı gidilmesi gerektiği hususunda konusuna hâkim danışmanlardan görüş alınması mükellefler lehine sonuçlar doğuracaktır.