vergi davalarında akla gelen ilk sorular

Vergi Davaları ile İlgili Akla Gelen İlk Sorular

Vergilendirme işlemleri ile muhatap olan mükelleflerin; uzlaşma istemesi fakat uzlaşmanın sağlanamaması, düzeltme ve akabinde de şikâyet talebinin ilgili birimlerce kabul edilmemesi halinde yargı organlarına başvurma hakları vardır.

VERGİ DAVALARINDA YARGI MERCİİ NERESİDİR?

Vergi mahkemeleri veya ilk derece mahkemesi olarak Danıştay’ın görevlendirildiği davalarda ise Danıştay’dır. İlk derece yargı merciinin verdiği kararlara karşı yapılacak başvurular itiraz (istinaf) yoluyla Bölge İdare Mahkemesinde veya temyiz yoluyla Danıştay’da çözümlenmektedir. Danıştay’ın ilk derece mahkemesi olarak baktığı davalar için temyiz mercii Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu’dur.

VERGİ MAHKEMESİNDE KİMLER DAVA AÇABİLİR?

Vergi mahkemesinde dava açmaya yetkili olanlar;

*Mükellefler ve kendilerine vergi cezası kesilenler, tarh edilen vergilere ve kesilen cezalara karşı vergi mahkemesinde dava açabilirler.

*Gerçek kişiler bizzat kendileri dava açabilecekleri gibi vekilleri vasıtasıyla da dava açabilirler. Dava ehliyetine sahip kişinin vekili sıfatıyla dava açacak kişinin avukat olması şarttır.

*Küçükler ve kısıtlılar ile tüzel kişiler de vergi davalarını kanuni temsilcileri veya bunların avukat vekilleri vasıtası ile açabilirler.

*Vergi dairesi, tadilat ve takdir komisyonlarınca tahmin ve takdir olunan matrahlara karşı vergi mahkemesinde dava açabilir.

VERGİ DAVALARINA BAKMAYA YETKİLİ OLAN MAHKEMELER NERESİDİR?

*Uyuşmazlık konusu vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümleri tarh ve tahakkuk ettiren, zam ve cezaları kesen,

*Gümrük Kanunu’na göre alınması gereken vergilerle Vergi Usul Kanunu gereğince şikâyet yoluyla vergi düzeltme taleplerinin reddine ilişkin işlemlerde; vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükleri tarh ve tahakkuk ettiren,

*6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un uygulanmasında ödeme emrini düzenleyen,

*Diğer uyuşmazlıklarda dava konusu işleri yapan, vergi dairesinin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesidir.

VERGİ MAHKEMELERİNDE GÖRÜLECEK DAVALAR NELERDİR?

Vergi mahkemeleri,

*Genel bütçeye, il özel idareleri, belediye ve köylere ait vergi, resim ve harçlarla benzeri mali yükümlülükler ve bunlara ilişkin zam ve cezalar ile tarife uyuşmazlıkları,

*Belirtilen bu konularda 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un uygulanmasına ilişkin davaları,

*Diğer kanunlarda verilen işleri çözümlemektedir.

VERGİ DAVA DİLEKÇELERİ NERELERE VERİLEBİLİR?

Dilekçeler ile davalara ilişkin her türlü evrak;

*İlgili vergi mahkemesi başkanlığına,

*İlgili vergi mahkemesi başkanlığına gönderilmek üzere herhangi bir vergi mahkemesi veya idare mahkemesi başkanlığına,

*İdare ve vergi mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk hâkimliklerine,

*Yabancı ülkelerdeki Türk konsolosluklarına, verilebilir.

VERGİ DAVA DİLEKÇELERİNDE NELER YER ALMALIDIR?

İdari davalar, Danıştay, idare mahkemesi ve vergi mahkemesi başkanlıklarına hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle açılır. Dilekçelerde;

  1. a) Tarafların ve varsa vekillerinin veya temsilcilerinin ad ve soyadları veya unvanları ve adresleri ile gerçek kişilere ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
  2. b) Davanın konu ve sebepleri ile dayandığı deliller,
  3. c) Davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihi,
  4. d) Vergi, resim, harç, benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin davalarla tam yargı davalarında uyuşmazlık konusu miktar,
  5. e) Vergi davalarında davanın ilgili bulunduğu verginin veya vergi cezasının nevi ve yılı, tebliğ edilen ihbarnamenin tarihi ve numarası ve varsa mükellef hesap numarası, gösterilir.

Ayrıca, dava konusu kararın ve belgelerin asılları veya örnekleri dava dilekçesine eklenir.

Dilekçeler ile bunlara ekli evrakın örnekleri karşı taraf sayısından bir fazla olur.

AYNI DİLEKÇE İLE BİRDEN FAZLA İŞLEME KARŞI DAVA AÇILABİLİR Mİ?

Kural olarak her idari işlem için ayrı ayrı dava açılır. Ancak, aralarında maddi veya hukuki yönden bağlılık ya da sebep sonuç ilişkisi bulunan birden fazla işleme karşı bir dilekçe ile de dava açılabilir.

Ayrıca, birden fazla şahsın ortak dilekçe ile dava açabilmesi de mümkündür. Bunun için davacıların hak ve menfaatlerinde iştirak bulunması ve davaya yol açan maddi olay ve hukuki sebeplerin aynı olması gerekir.

DAVA DİLEKÇELERİ YANLIŞ YARGI MERCİİNE VERİLİRSE NE OLUR?

Dilekçenin yanlış idari yargı merciine hitaben yazılmış ve yanlış yargı merciine verilmiş olması dava hakkını düşürmez. Bu durumda dilekçeyi alan idari yargı mercii, kendiliğinden yetkili veya görevli mahkemeye gönderir.

HANGİ HALLERDE DAVA DİLEKÇESİ REDDEDİLİR?

  • Dilekçelerde Davacı, Kanuni Temsilci, Vekil veya Dava Konusu İle İlgili Bilgilerin Eksik Gösterilmesi
  • Dava Dilekçesinin İmzalanmaması
  • Tebliğ Tarihinin Dilekçede Gösterilmemesi
  • Uyuşmazlık Konusu Miktarın Dilekçede Gösterilmemesi

HARÇ VEYA POSTA ÜCRETİ VERİLMEDEN VEYA EKSİK VERİLEREK DAVA AÇILIRSA NE OLUR?

Herhangi bir sebeple harç veya posta ücreti verilmeden veya eksik harç ve posta ücreti ile dava açılmış olması halinde, otuz (30) gün içinde harç veya posta ücretinin tamamlanması ilgiliye tebliğ edilir. Bu süre içinde tamamlanmadığı takdirde aynı şekilde bildirim bir kez daha tekrarlanır.

Buna rağmen harç ve posta ücreti süresi içinde verilmez veya tamamlanmaz ise davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.

DAVA AÇILDIKTAN SONRA POSTA ÜCRETİNDE AZALMA MEYDANA GELİRSE NE OLUR?

Dava açıldıktan sonra posta ücretinde tebliğ işlemlerinin yapılmasını engelleyecek şekilde azalma olması halinde otuz (30) gün içinde posta ücretinin tamamlanması ilgiliye tebliğ edilir. Bu süre içinde tamamlanmadığı takdirde aynı şekilde bildirim bir kez daha tekrarlanır.

Buna rağmen posta ücreti, süresi içinde tamamlanmazsa dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir. Kararın tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde, noksan tamamlanmak suretiyle yeniden işleme konulması istenildiğinde davanın açılmış sayılmasına karar verilir.

DİLEKÇELERİN RED EDİLMESİ NE ANLAMA GELİR?

Dilekçe red kararı, davanın reddedilmesi anlamına gelmemektedir. Ancak otuz (30) gün içinde dilekçenin usulüne uygun olarak yenilenmesi gerekmektedir.

Otuz (30) günlük süre içerisinde yeniden verilen dilekçelerde aynı yanlışlıkların yapılması halinde bu defa davanın reddine karar verilir.